Nagyon sokat köszönhetünk a villanymotor feltalálóinak és fejlesztőinek, hiszen mára az elektromotorok az életünk minden területén támogatnak bennünket: A kis és nagy háztartási gépektől a járműveken át az ipari berendezésekig sokféle típus hozza mozgásba a különféle funkciójú eszközöket.

A villanymotor lényege, hogy átalakítja a hozzá szállított elektromos energiát forgó mechanikai energiává. Amíg az áramforrást biztosítjuk, addig a motor folyamatosan mozgásban tartja a meghajtani kívánt eszközt. Ebben a folyamatban sokat segítenek a kondenzátoros indító eszközök, frekvenciaváltók és különböző hajtókarok. Ahhoz, hogy jobban megértsük a villanymotorok működését, érdemes szemügyre venni azok részletes felépítését is.

A legtöbb villanymotor alapvetően két nagyobb részből áll, ez pedig az állórész és a mozgórész. Az állórész (vagy más néven külső, rögzített rész), többnyire mágneses alkatrészekből áll és feladata az áramforrást eljuttatása a motor belsejébe. A másik fő rész pedig a belül található mozgórész, vagyis maga a rotor, ami a forgómozgást végzi az elektromágneses tér kölcsönhatása révén.

A villanymotorban létrejövő mechanikus energia teszi végül az adott használati eszközt működőképessé. Az elektromotor nagy előnye, hogy a forgási iránya megfordítható, ezáltal úgy nevezett generátor szerkezet jön létre. A generátor esetében visszatermelés valósul meg: mozgási energiából elektromos áramot hoz létre. A villamos energia előállítását végző erőművek (például szélmalmok) is igényelnek generátorokat, tehát egy fontos ipari gépről van szó.