Az Élménybirtok jelenleg Magyarországon egyedülálló középkori tematikus park, mely olyan egy napos, teljes körű szolgáltatást nyújtó történelmi témájú hely, ahol mindhárom generáció (gyerek, felnőtt, senior) megtalálja a számára fontos értékeket, és kikapcsolódási lehetőségeket.

Az Élménybirtok 2010. április 1-jén nyitotta meg kapuit. 7,5 hektáros területen fekszik, 17 000 m2 beépített területtel. A magyar tradíciók élményszintű bemutatásával nemcsak nemzetünk történelmének és hagyományainak fennmaradásához járul hozzá, hanem az új nemzedék magyarságtudatának kialakításához és megerősítéséhez is.

Az Élménybirtok főbejáratán történő átkelés egyfajta átszellemülés is, felkészülés a századokon átívelő időutazásra, mely a középkori faluban veszi kezdetét.

Ha esetleg a településrész másik oldaláról, az óváros felől érkezünk a számos érdekességet rejtő falusi főutcára, óriási kontraszt tárul elénk, mely segít megismerni és megérteni, hogy milyen hatalmas társadalmi különbség, a mindennapi életre is kiható eltérés mutatkozott a középkorban egyazon ország vidéki és városi környezetben élő népe között.

A falu a tapasztalás örömén túl számos kézműves foglalkozást, érdekes időtöltési lehetőséget is tartogat a látogatók számára.

A Bikali Élménybirtok missziója a tradíciók élményszintű ápolása korhű környezetben.