Kevesen tudják, de az egyetlen őshonos nyúl fajtánknak több változata is létezik. Ezek közül a legnépszerűbb a baranyai tájfajta. Ez a fajta mentette meg az őshonos magyar óriást a kipusztulástól.

A magyar óriásnyulat az Országgyűlés veszélyeztetett nemzeti kinccsé nyilvánította. A Baranya megyében fellelhető magyar óriások formailag és genetikailag is eltérnek az országos fajtától. A baranyai tájfajta tenyésztési és tartási szemlélete nemcsak országosan egyedülálló, de európai mértékben is. Csak helyi fajta, helyi takarmánnyal, ketrecekkel, kiegészítővel, illetve helyi bírálattal egybekötött egyedi szelekciós módszerek adják ezt a „tájfajta tenyésztési szemléletet”. Négy színben tenyésztik. Vadas, vasderes, fekete és fehér. Testhossza és fülei rövidebbek az átlagosnál. A szőrzet minden testtájon egyenletes színeződésű. Testsúlya nem megy 7 kg fölé.

Leginkább félintenzív körülmények között – kombinált takarmányozás, kis állománylétszám, ritkább szaporítási ritmus, telepadlós, farácsos elhelyezés, természetes klíma – nevelhető sikeresen.