Parketta vásárlás előtt a kevésbé járatos vásárlók rendszerint összezavarodnak a széles választék miatt és a különféle kifejezések hallatán, ráadásul a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szakmán belül sem mindig egységes a burkolatokra vonatkozó fogalomhasználat. Először is fontos leszögezni, hogy parkettának kimondottan a fából, esetleg részben fából készült padlózatokat nevezzük. Emellett a következő alaptípusokat érdemes ismerni és megkülönböztetni:

Laminált padló:

A legnépszerűbb melegburkolatnak számít a kedvező árfekvése és a praktikus tulajdonságai miatt. Tulajdonképpen nem valódi fából, hanem préselt farost anyagból készül, a mintázata pedig szintetikus, fahatású dekorréteg.

Csaphornyos parketta

A legautentikusabb típus, amely tömörfából készül, eredetileg 22 m vastag és általában kisebb elemekből áll a különféle lerakási minta lehetősége érdekében. Ma is találhatunk villa épületekben több, mint 100 éve lerakott, szép állapotban lévő csaphornyos burkolatokat.

Svédpadló

Az előzőhöz hasonlóan ez is teljes mértékben tömörfa, azonban jórészt hosszabb és szélesebb darabokból áll, illetve inkább csak párhuzamosan szokás lerakni.

Hajópadló

A svédpadlóhoz hasonlóan erre is a párhuzamos minta jellemző, de ez a parketta típus kifejezetten fenyőből készül, valamint hosszú, keskeny elemekből rakják össze.

Szalagparketták

Ez a típus nagyszerűen egyesíti a hagyományos tömörfa és a modern, hibrid burkolatok világát. Legtöbbször az alsó 1-2 réteget olcsóbb faanyagból készítik, és csak a legfelső vékony réteg képezi a választott nemesfa-anyagot. Ez egyrészt mérsékeltebb vételárat eredményez, másfelől megkönnyíti a padlófűtéssel való társítást.